Beslenmek en lezzetli ihtiyacımız. Döküm tencere ve tavalar ile sağlıklı beslenmeye pişirme aşamasından başlayın. Döküm tencere ve tavaların neden sağlıklı olduğunu yazının devamında başlıklar halinde anlatıyor olacağız.

Dökme demir malzemeden üretilen döküm tencere ve tavaların sağlıklı olmasındaki başlıca 2 ana sebep, üretildiği hammadde ve kaplamasıdır. Döküm tencere ve tavalar neden daha sağlıklıdır sorusunun incelemesinde ortaya çıkan sonuçlardan birisi: Diğer hammaddelerden üretilen mutfak gereçlerine göre nispeten daha kolaydır. Dökme demirden üretilmiş mutfak gereçleri, birçok katmandan oluşan ve/veya insan yapımı kimyasal katkı maddelerine sahip olan mutfak gereçleri gibi değildir, yapısı oldukça basittir. Demirin oluşumu incelendiğinde, kaynağının dünyanın var oluşundan bu yana çarpan göktaşları olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple saf demir nadirdir ve oldukça yumuşaktır. Demirin sertleşebilmesi için karbon ilave etmek gereklidir. Ancak yine de sağlık etkileri yapısında yaklaşık %97-98 sülfür olmasından kaynaklanmaktadır. Peki, bunlar ne anlama gelir?

Demir Yoğunluğunun Dengelenmesi

Döküm tencere ve tavalar sağlıklı mı sorusunu incelerken vücudumuzda bulunan demirden ve demir oranından bahsetmemiz gerekir.

Demirin vücutta doğru oranda bulunması sağlık açısından çok önemlidir. Doğru beslenme şartları göz önünde bulundurulduğunda doktorların sorduğu maddelerden biri vücuttaki demir oranıdır. Demirin vücutta normalden az veya fazla bulunması çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Döküm tencere ve tavalarda pişen yemekler mineral açısından zengindir denmesinin sebebi, demir mineralinin beslenme yolu ile vücuda geçebilmesinden kaynaklanmaktadır. Demir minareli; kan yapımında, enerji üretiminde ve bağışıklık sisteminde vücut için gereklidir.

Dünya genelinde 1,6 milyar insanın anemik olduğu tespit edilmiştir yani 1,6 milyar insanın vücutlarında olması gereken demir oranının normale göre daha az olduğuna rastlanmıştır. Döküm tencere ve tava kullanımının en yaygın olduğu ülke olan Amerika Birleşik Devletlerinde anemi oranı önemli ölçüde düşüktür. Sadece 5 milyon insanda demir eksikliği anemisine rastlanmıştır. Vücut mikro boyutta incelendiğinde, demirin elektronları verme veya alma kabiliyetinden dolayı çok yararlı olarak tanımlanmıştır. Fakat yine aynı sebepten ötürü vücutta artan demir yoğunluğu, serbest radikal üretimden ötürü hazır gıdaların artması ile beraber potansiyel olarak zararlı hale gelmiştir. Demirin yoğunluğunun vücutta aşırı boyutlara ulaşması Alzheimer, kalp hastalıkları ve kalın bağırsak kanseri gibi hastalıklarla doğrudan ilişkilidir.

Dökme Demir tava ve tencerelerde (ürünün kaplamasının emaye olması şartı ile) pişen yemeklerde oldukça yeterli miktarda demir bulunmaktadır. Daha net ifade etmek istenirse, erkek bir bireyin günde alması gereken demir miktarı 10, kadınlarda ise 20 miligramdır ve dökme demirde pişirilen bir domates sosunda yaklaşık 5mg demir bulunmaktadır. Bu sayede dökme demirden üretilen ürünlerin mutfak alışkanlığınız haline gelmesi, vücudunuzdaki demir dengesini sağlamanıza ciddi katkıda bulunacaktır.

Emaye Kaplama 

Bir önceki başlığımızda, Demir mineralinin özelliklerinden ve doğadaki nadirliğinden bahsetmiştik. Yine aynı şekilde hammaddesi doğada bulunan cam yani toprak olan emaye; metal üzerine yapışan, kaplanan ve koruyan camsı bir tabakadır. Pot Art döküm tencere ve tavalarda bulunan emaye kaplama yemeklerinizin sağlıklı pişmesini sağlar.

Cam hamurunun oksidik bir bileşim ile ergitme veya fritleme yoluyla elde edilen camsı yapının çeşitli yöntemlerle kimyasal içermeyecek şekilde metal veya cam üzerinde eritilmesi yöntemidir. Döküm tencere ve tavalarda bulunan emaye kaplama estetik bir görünüm sağlarken aslında en büyük özelliği metal yüzeyi korumasıdır. Kaplama malzemesi olarak kullanılan emayenin anti-bakteriyel, asit ve korozyon dayanımı yüksek, kanserojen katkı maddesi içermeyen ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı harika bir ısı iletkeni olmasından dolayı emaye ile kaplanan tüm döküm tencere ve tavalar sağlıklı bir yaşam için tam koruma sağlayan üstün bir yüzeye sahiptir.

Dökme demirin ısıyı homojen dağıtma ve tutma özelliği ile emaye kaplamanın yukarıda belirtilen özelliklerinin mükemmel uyumu, insan sağlığı için başarılı bir denklem oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Emaye ile kaplanan döküm tencere ve tavalar çizilmeye ve paslanmaya karşı maksimum seviyede dayanıklılık kazanır. Aynı zamanda emaye kaplanmış dökme demir ürünler anti-bakteriyel olması sayesinde koku oluşturmaz ve yemeğin tadında bir değişikliğe sebep olmayacaktır. Emaye kaplamaların aksine, yapışmayan tava ve tencerelerin kaplandığı PFC maddesinin, pişirme esnasında buharlaşarak veya çizilme sonucunda yemeğe karıştığı ve karaciğere zarar vererek, kansere ve gelişim problemlerine yol açabileceği günümüz dünyasında bilinen bilimsel bir gerçektir.